Rezervația Biosferei Delta Dunării este o destinație perfectă pentru iubitorii de natură și pasionații de plimbări de o zi în Deltă. Deși este un loc de vacanță frecventat deseori de români, și străinii se vor găsi acest loc de-a dreptul impresionant, mai ales pentru că este dintre cele mai diversificate locuri de pe planetă, iar o plimbare de o zi în Deltă chiar merită orice efort.
Delta Dunării s-a format și continuă să se formeze în special în locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră, fiind al doilea cel mai lung râu din Europa, străbătând 10 țări, inclusiv Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria și România.
Delta este considerată a fi una dintre minunile lumii și sigur ai auzit despre asta, însă dacă doriți să vă convingeți, merită să vă planificați măcar o plimbare de o zi în Deltă. Ceea ce poate nu știați despre acest loc este faptul că se consideră a fi cea mai importantă rezervație, conform standardelor oficiale UNESCO.
Delta Dunării este un muzeu al biodiversităţii, unde se pot vedea peste 1830 de specii de arbori şi plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluşte, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, dintre care multe sunt declarate specii unice și monumente ale naturii.
Totodată, trebuie să mai adăugăm faptul că întreaga suprafață a Deltei aparține două țări, 82% României, iar 28% Ucrainei.
Delta Dunării, în continuă creștere
Chiar dacă geologii au fost de acord că Delta Dunării a început să se formeze cu multe mii de ani în urmă, peisajul este în continuă schimbare. Se estimează că aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni se îndreaptă spre deltă în fiecare an, ceea ce face ca acest paradis să crească ușor.
Mai mult decât atât, pentru cei care vor mai mult decât o plimbare de o zi în Deltă, aceasta este cu adevărat un paradis pentru ornitologi. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări, în principal datorită poziționării sale între Ecuator și Polul Nord.
Totodată, are un patrimoniu cultural incredibil de bogat
După cum am menționat mai devreme, Delta Dunării este una dintre cele mai bine conservate delte din lume. Multe dintre artefactele din vremuri preistorice, precum și câteva urme ale culturilor antice grecești, bizantine și romane, sunt încă prezente aici.
Nu în ultimul rând, aceasta este cea mai mare rezervație de zone umede din Europa. Chiar dacă este mai mare decât Delta Volga din Europa, are cea mai mare zonă umedă fluvială de pe acest continent. Delta Dunării are și cea mai mare zonă de stuf din lume.