ISO este Organizația Internațională pentru Standardizare, o organizație internațională independentă, neguvernamentală, cu 165 de organisme naționale de standardizare, care reunește experți din întreaga lume pentru a împărtăși cunoștințele și a dezvolta standarde internaționale relevante relevante pentru piață, care sprijină inovația și oferă soluții. provocări globale.
Ce este un standard ISO?
Scopul creării standardelor ISO este de a oferi îndrumări, armonizare, simplificare și unificare a standardelor pentru companii și organizații pentru a reduce costurile și a crește eficiența și pentru a promova standardele de produse și servicii pentru organizațiile internaționale. Datorită necesității și dorinței de a standardiza parametrii de calitate, multe companii din multe țări au dezvoltat și adoptat standarde ISO.
Documentele produse de ISO conțin standardele, specificațiile, liniile directoare sau caracteristicile necesare pe care companiile le pot folosi pentru a se asigura că materialele, produsele, procesele și serviciile sunt adecvate scopului lor. În plus, ISO se asigură că aceste cerințe sunt acceptate de toate statele membre pentru a asigura standardizarea.
Cele mai populare standarde ISO
Să vedem care sunt cele mai populare 10 standarde ISO și ce înseamnă ele pentru creșterea oricărei afaceri!
ISO 9000 – Managementul calitatii
Seria ISO 9000 sunt standarde de management al calității care includ unele dintre cele mai cunoscute standarde ISO. ISO 9001: 2015 este singurul standard din categoria în care poți fi certificat. Peste 1 milion de organizații sunt certificate ISO 9001 în peste 170 de țări.
ISO/IEC 27000 – Sisteme de management al securității informațiilor
27.000 de categorii standard asigură securitatea activelor informaționale. Aceste standarde ajută organizațiile să gestioneze securitatea activelor, cum ar fi proprietatea intelectuală, datele financiare și ale angajaților. Peste 30.000 de certificate au fost emise în întreaga lume pentru această certificare ISO.
ISO 14000 – Managementul Mediului
Standardele din această categorie se concentrează pe sistemele de mediu și pe utilizarea unor instrumente precum auditul, comunicarea, analiza ciclului de viață și provocările de mediu. Peste 300.000 de certificări ISO 14001 au fost emise în 171 de țări.
ISO 31000: 2018 – Managementul riscurilor
Standardul nu poate fi utilizat în scopuri de certificare, dar oferă un cadru de management al riscului care permite organizațiilor să-și atingă obiectivele într-un mediu incert, ajutând companiile să identifice oportunitățile și amenințările.
ISO 50001: 2018 – Managementul Energiei
ISO 50001: 2018 oferă companiilor îndrumări pentru a implementa un sistem de management al energiei (ENMS) conceput pentru a îmbunătăți eficiența energetică prin reducerea amprentei energetice a unei companii și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Au fost emise peste 20.000 de certificări conform acestui standard.
ISO 26000: 2010 – Responsabilitate socială
Organizațiile nu pot fi certificate conform ISO 26000, cu toate acestea, standardul oferă îndrumări despre modul în care companiile pot fi responsabile din punct de vedere social.
ISO 28000: 2007 – Specificații pentru sistemele de management al securității lanțului de aprovizionare
Acest standard specifică cerințele pentru un sistem de management al securității lanțului de aprovizionare.
ISO 37001:2016 Sistem de management anti-mită
Mita este o amenințare pentru afaceri astăzi. Acest standard oferă îndrumări pentru stabilirea, implementarea și îmbunătățirea unui sistem de management al mituirii. Acest standard se aplică tuturor tipurilor de organizații de luare de mită și ajută la prevenirea, detectarea și răspunsul la practicile de luare de mită.
ISO 45001 – Sănătate și securitate la locul de muncă
Oferă un cadru pentru siguranța angajaților, reduce pericolele la locul de muncă și oferă un mediu de lucru mai sigur. Această certificare asigură securitatea locului de muncă pentru angajații tuturor companiilor certificate ISO. Ea mizează pe lupta pentru drepturile angajaților, care a adăugat o serie de reguli privind respectarea normelor de protecție a igienei.